Friday, February 25, 2011

Little bit tired today...
Last night I quit busy with the order from Syuhada for her beloved husband birthday...20 pcs Truffle Chocolate Bouquet + Personalize Wrapper Pure Milk Chocolate Bar (Almond) to Zulkifli (Syuhada husband), may God bless you and your family.....

To Syuhada, thank you and enjoy it okay.........







Friday, February 18, 2011

Lolychoc

A few lollychoc for Adik Adam Birthday Party... Happy 10th besday... May God blessing You.....




Lollychoc RM1.00/pcs
for all design & weight

ORDER NOW
GET FREE 10pcs IF YOU BUY 30pcs
*term & condition apply



Available in Milk, White & Dark Chocolate


Thursday, February 17, 2011

Penatnya nak buat kotak coklat ni... 100% dihasilkan dari coklat.. tanpa gunakan mould pulak tu... leceh & penat... Kalau salah time, confirm jadi beku terus dalam peti sejuk tu.. gambar ni diambil masa belum siap sepenuhnya sesi decoration..

walau macamanapun, customer mesti dipuaskan hati mereka... kena decorate bagi cantik..


   
Sebelum siap sepenuhnya......
Seteleh siap decorate... Buat consept ala-ala tepian pantai gitu...

Asalnya nak buat kotak peti harta karun....  Tapi......

Akhirnya jadi kotak cinta plak....... ^ _ ^



Chocolate Box for Hantaran - 15 pcs/box





Assorted Praline (Pure) Chocolate for Engagement - 15pcs/box
RM14.50
Order Now

Monday, February 14, 2011

PERSONALIZE CHOCOLATE WRAPPER



Wedding 
We offer a unique and modern collection of chocolate wrappers.
From our exclusive designs,special quality and easy personalization.


We are passionate about always exceeds your expectations on every personalize piece.

We welcome you to view our variety of collections! 






Birthday
Personalized birthday party favor chocolate wrappers for any birthday is a great party favor !

Kids and adult will love them !


* We offer 3 sizes where you can choose : 40g / 84g / 139g

Personalized chocolate wrappers for all occasions!

We design, you choose..!!!!  ^ _ ^
Be unique and be personable....

Personalized your event today!


PRICE LIST
Min order 50 pcs














PERSONALIZE ITEM
RM2/PCS
COKLAT TEDDY CHOCOLATE BAR UNTUK NUHA..
BESDAY KE-10 TAHUN




Your event is gonna be fantastic!

Wednesday, February 9, 2011

TEMPERING TECHNIQUE

Kepada semua pengunjung yang di hormati. Hari ini saya ingin berkongsi teknik mencanai/temper coklat yang biasa digunakan oleh chef coklat atau homemade chocolatier.

Saya sendiri pada mulanya hanya belajar satu teknik sahaja dalam men'temper coklat couverture saya. iaitu teknik mencanai diatas meja marble. Teknik ni sebenarnya memerlukan kos yang agak mahal sikit kerana saya perlu membeli meja marble dan aircond. Kadang2 tu frustrated juga coz adakalaya tak menjadi.. Kuar dari peti sejuk, tak sampai 5 minit coklat jadi lembut..

Tapi setelah 3 tahun menceburkan diri dalam bidang ni, saya lebih rasa yakin dengan kualiti coklat saya. Selain guna teknik marble slab, saya turut mencuba teknik2 lain yang lebih memudahkan kerja saya. Kalau teknik seeding tu dah biasa sangat.. Then masa untuk dapatkan suhu hingga 28-29'C pun agak lama... Boring plak nak tunggu.. satu hari tu saya tak sabar dah nak tunggu, tiba2 saya dapat idea baru cara percepatkan masa penurunan suhu.. So kat sini saya nak kongsi idea bersama anda semua:

1)Cairkan coklat couverture anda hingga ke suhu 42'-45'C
2)Bila dah sampai suhu 42'-45'C, sediakan air sejuk yang baru keluar cari peti sejuk dan rendamkan mangkuk coklat anda dalam bekas berisi ais sejuk.
3) Pastikan coklat anda sentiasa dikacau bagi mngelakkan coklat menjadi keras. (sambil2 letak termometer dalam mangkuk)
4) Seterusnya mcam biasa, bila dah sampai suhu 28-29C, keluarkan dari bekas ais dan tingkatkan suhu coklat kepada 30-31'C....
5) Siap...

Selamat mencuba....

LET'S WATCHING VIDEO AS OUR COURAGING

This video always encourage me to be a good chocolatier and give me an idea in order to develop my business concept.. Come have a seat to watch this video and enjoy... ^ _ ^



BERBAGAI RESIPI

OUR LOCATION

Loading...

WidgetBlogger Headline Animator