![]() |
My favorite truffle. Rich with milk.. yummy |
Hari ni saya nak kongsi resipi membuat coklat Truffle. Sebenarnya bagi orang Inggeris, coklat truffle adalah coklat tulen yang di campur dengan krim susu & mentega. Ia akan dimasak sehingga pekat & disejukkan dalam peti sejuk sehingga keras. Tapi bagi orang Malaysia pula, coklat truffle adalah coklat yang menyalut kekacang/raisin/cornflakes.
Ok. Hari ni saya nak share satu resipi coklat truffle yang selalu saya buat. Ia sangat mudah semudah 1 2 3..
![]() | |||
Ni hasilnya... |
Bahan-bahan
500 grams Coklat Tulen
1/2 cawan heavy cream
perisa yang anda suka (perisa strawberry berasaskan serbuk atau minyak)
Cara-cara
Panaskan heavy cream diatas api yang sangat perlahan. Bila dah panas masukkan coklat & cairkan & masukkan pula perisa kegemaran anda.
Kacau2 sehingga ia betul2 sebati.
Bila dah sebati, tuang atas bekas / mangkuk dan keraskan dalam peti sejuk semalaman.
Esoknya, bila dah agak2 keras boleh la anda bulat2/kepalkan.
Celup dalam coklat pure yang telah ditemper dan hias ikut kesukaan.
Celup dalam coklat pure yang telah ditemper dan hias ikut kesukaan.
Selamat mencuba...