Wednesday, February 9, 2011

TEMPERING TECHNIQUE

Kepada semua pengunjung yang di hormati. Hari ini saya ingin berkongsi teknik mencanai/temper coklat yang biasa digunakan oleh chef coklat atau homemade chocolatier.

Saya sendiri pada mulanya hanya belajar satu teknik sahaja dalam men'temper coklat couverture saya. iaitu teknik mencanai diatas meja marble. Teknik ni sebenarnya memerlukan kos yang agak mahal sikit kerana saya perlu membeli meja marble dan aircond. Kadang2 tu frustrated juga coz adakalaya tak menjadi.. Kuar dari peti sejuk, tak sampai 5 minit coklat jadi lembut..

Tapi setelah 3 tahun menceburkan diri dalam bidang ni, saya lebih rasa yakin dengan kualiti coklat saya. Selain guna teknik marble slab, saya turut mencuba teknik2 lain yang lebih memudahkan kerja saya. Kalau teknik seeding tu dah biasa sangat.. Then masa untuk dapatkan suhu hingga 28-29'C pun agak lama... Boring plak nak tunggu.. satu hari tu saya tak sabar dah nak tunggu, tiba2 saya dapat idea baru cara percepatkan masa penurunan suhu.. So kat sini saya nak kongsi idea bersama anda semua:

1)Cairkan coklat couverture anda hingga ke suhu 42'-45'C
2)Bila dah sampai suhu 42'-45'C, sediakan air sejuk yang baru keluar cari peti sejuk dan rendamkan mangkuk coklat anda dalam bekas berisi ais sejuk.
3) Pastikan coklat anda sentiasa dikacau bagi mngelakkan coklat menjadi keras. (sambil2 letak termometer dalam mangkuk)
4) Seterusnya mcam biasa, bila dah sampai suhu 28-29C, keluarkan dari bekas ais dan tingkatkan suhu coklat kepada 30-31'C....
5) Siap...

Selamat mencuba....

LET'S WATCHING VIDEO AS OUR COURAGING

This video always encourage me to be a good chocolatier and give me an idea in order to develop my business concept.. Come have a seat to watch this video and enjoy... ^ _ ^



BERBAGAI RESIPI

OUR LOCATION

Loading...

WidgetBlogger Headline Animator